Madame Bovary – Deel 1

Hoofdstukken 1 – 9

1&2. In sneltempo maken we kennis met Charles Bovary van jongen tot plattelandsdokter, getrouwd en weduwnaar. Hij maakt kennis met de mooie boerendochter Emma terwijl hij haar vader geneest van een beenbreuk.

3. Charles maakt nader kennis met Emma en doet een huwelijksaanzoek.

4. De bruiloft

5. Het huis van Bovary in Tostes (…) Tijdens het spreekuur drongen de bakgeuren door de wand naar binnen, en omgekeerd kon men in de keuken het gehoest van de patiënten horen, benevens al hun verhalen.

6. Het relaas van Emma’s jeugdjaren in het klooster en haar geheime fantasieën. Emma is gemakkelijk beïnvloedbaar en laat zich het hoofd op hol brengen door de boeken die zij leest. Zij fantaseert over hartstocht, vervoering en eeuwige liefde.

7. Emma verveelt zich – de uitnodiging voor het bal bij de markies d’Andervilliers (…) Charles’ gesprekken waren zo vlak als de stoep in de straat waarover de ideeën van alleman kuierden in alledaagse kleren, niet in staat om enige emotie te wekken, geen lach, geen illusie (…) Maar deze man leerde haar niets, wist niets, verlangde niets. Hij dacht dat zij gelukkig was; en zijn nam hem deze bezadigde kalmte kwalijk, deze loodzware passiviteit, zelfs het geluk dat zij hem schonk (…) Waarom ben ik in hemelsnaam getrouwd?

8. Het bal in het kasteel La Baubyessard – Emma laat zich verblinden door het prachtige interieur en de rijkelijk gedekte tafels. De ‘vicomte’ nodigt haar twee maal ten dans voor een duizelingwekkende wals (…) De dansmuziek gonsde nog na in haar oren, en zij streed tegen de slaap om zo lang mogelijk te kunnen verkeren in de illusie van dit weelderige leven, waarvan zij straks weer afstand zou moeten doen.

9. Emma gaat zich te buiten aan extravagante grillen. Haar verveling baart Charles zorgen en ze besluiten te verhuizen (…)Al wat haar onmiddellijk omgaf, het saaie platteland, de domme burgerman, de grauwe middelmaat, kwam haar voor als een uitzondering op het werkelijke leven, een vreemd toeval waarvan zij de dupe was, terwijl zich daarbuiten, onafzienbaar, het mateloze land van passie en geluk uitstrekte. In haar verlangen verwarde zij uiterlijke weelde met zielenvreugde, verfijnde manieren met fijngevoeligheid (…) Charles irriteerde haar trouwens steeds meer. Mettertijd vergroofden zijn manieren; aan het dessert sneed hij de kurken van lege flessen stuk; na het eten wreef hij met zijn tong zijn tanden schoon; als ze soep aten, klokte hij die naar binnen…

Als na verloop van een jaar geen nieuwe uitnodiging komt voor het bal laat Emma zich helemaal gaan.  Ze verwaarloost haar huishouden en zichzelf. Met de dag verafschuwt ze Charles meer en meer. Ze wordt bleek en krijgt hartkloppingen. Een collega van Charles constateert ‘zenuwziekte’ en raadt verandering van lucht aan. Ze verhuizen naar Yonville; Emma is zwanger!

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, Klassiekers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s