Het geschonden geweten – Graham Greene

De stof voor zijn roman Het geschonden geweten (The Power and the Glory) vond Graham Greene in een reis naar Mexico, waar hij o.a. de staat Tabasco bezocht, welke indertijd onder het bewind stond van Garrido Canabal. Deze dictator had alle kerken laten vernielen en een legertje ‘roodhemden’ gevormd, waarmee hij jacht maakte op priesters. Allen werden verdreven of vermoord met uitzondering van één, die zich tien jaar lang in wouden en moerassen wist te verbergen en, in voortdurend gevaar voor zijn leven, zijn priesterplichten bleef vervullen.
Deze legendarisch geworden figuur inspireerde Greene tot de hoofdpersoon van ‘Het geschonden geweten’: een priester die vecht tegen zijn vervolgers enerzijds en tegen zijn eigen zwakheden – hij wordt uitgescholden voor whiskypriester – anderzijds.
Toch vervult hij zijn kerkelijke plichten. Tegenover hem staat de figuur van zijn achtervolger, de politieluitenant, de apostel van de totalitaire staatsvorm, die er ten slotte door list in slaagt de priester te vangen.

Tekst op de achterflap van:
Het geschonden geweten – Graham Greene
Uitgeverij Contact Amsterdam/Antwerpen
Veertiende druk september 1968

Graham Greene (1904-1991) is waarschijnlijk de belangrijkste en meest gelezen Engelse schrijver van deze tijd. Zijn werk is in 23 talen vertaald. Hij werd wereldbekend door zijn roman The Power and the Glory – Het geschonden geweten.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, Klassiekers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s