Animal Farm – George Orwell – Hfdst. 1-5

Hoofdstuk 1
Hierin maken we kennis met Mr. Jones, eigenaar van Manor Farm, die dronken naar bed gaat. Daarop vergaderen de dieren in de schuur om te luisteren naar het betoog van Old Major, het bejaarde prijsvarken. Hij heeft het over het zware leven dat de dieren leiden onder de tirannie van de ‘menselijke verdrukkers’. Hij roept op tot rebellie om in perfecte vrijheid en gelijkheid te kunnen leven zonder de dwingelandij van de ‘mens’. Old Major leer hen het lied Beasts of England dat hun revolutionaire hymne wordt.

Hoofdstuk 2
Kort daarop sterft Old Major. Onder de leiding van de varkens beginnen de dieren zich voor te bereiden op de rebellie. Twee varkens, Snowball en Napoleon, werken Old Major’s ideeën uit in een totalitair systeem dat Animalisme wordt genoemd. De opstand komt er vroeger dan verwacht en de dieren ontsnappen aan de tirannie van Mr. Jones en verdrijven de mensen van de boerderij. Manor Farm wordt nu Animal Farm en de basisprincipes van het Animalisme worden op de muur van de schuur geschilderd:

THE SEVEN COMMANDMENTS
1. Whatever goes upon two legs is an enemy.
2. Whatever goed upon four legs, or has wings, is a friend.
3. No animal shall wear clothes.
4. No animal shall sleep in a bed.
5. No animal shall drink alcohol.
6. No animal shall kill any other animal.
7. All animals are equal.

Hoofdstuk 3
De boerderij kent een idyllische tijd waarin de dieren opgewekt samenwerken en een goede oogst binnenhalen. De dieren wonen wekelijks vergaderingen bij waarin plannen worden gemaakt en besluiten worden genomen voor de toekomst van de boerderij. Snowball realiseert zich dat niet alle dieren goed kunnen lezen of de Zeven geboden kunnen onthouden en hij herleidt de geboden tot een eenvoudige grondregel:

Four legs good, two legs bad

Maar dan ziet het er naar uit dat alle melk en appelen uitsluitend gereserveerd zijn voor de varkens!

Hoofdstuk 4
Het nieuws van de Opstand op Animal Farm begint zich te verspreiden en overal op het platteland zingen de dieren nu Beasts of England. De naburige boeren, onder leiding van Mr. Pilkington van Foxwood en Mr. Frederick van Pinchfield Farm, proberen met geweld de boerderij te heroveren. Daarbij stuiten ze op zwaar verzet van de dieren -aangevoerd door Snowball – en worden succesvol van de boerderij verdreven. Dit gevecht krijgt de naam The Battle of the Cowshed en Snowball wordt gedecoreerd tot Animal Hero, First Class.

Hoofdstuk 5
Snowball en Napoleon bekvechten heel wat onder elkaar over het beleid dat zijn toppunt bereikt in een dispuut over een windmolen die Snowball ontworpen heeft en graag zou willen bouwen op de boerderij. Napoleon vindt dat de dieren zich moeten toespitsen op de voedselproduktie. Op het hoogtepunt van de twist roept Napoleon de hulp in van negen honden die hij zelf grootbracht om hem alleen te dienen. De honden verdrijven Snowball van de boerderij. Napoleon schaft de planningsvergaderingen af. Squealer, een varken dat dienst doet als functionaris van Napoleon, overtuigt de anderen dieren ervan dat Snowball een crimineel was. Kort daarop verklaart Napoleon dat de bouw van de windmolen toch doorgaat. Squealer legt de dieren uit dat het idee van in het begin reeds van Napoleon was maar dat Snowball de plannen had gestolen.

Wordt vervolgd…

Advertenties

3 reacties

Opgeslagen onder Boeken, Citaten, Dieren, Engelstalige literatuur

3 Reacties op “Animal Farm – George Orwell – Hfdst. 1-5

 1. Anoniem

  hello
  napoleon is de bom !!!
  go revolutie
  boxer is lui
  ik ben top

 2. achmed

  the book is verrrry nice it’s a matter of fact
  yoyoyoyoyo
  you go girls(boy)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s