Animal Farm – George Orwell – Hfdst. 6-10

animal-farm.jpg
Hoofdstuk 6
In het volgende jaar moeten de dieren meer en harder werken, vooral wanneer de bouw van de windmolen begint. Napoleon kondigt aan dat hij zaken zal doen met de naburige boerderijen, wat eigenlijk een overtreding is van één van de Zeven Geboden. Maar Squealer kan de dieren overtuigen van het tegendeel. Daarenboven zijn de varkens in het huis zelf gaan wonen en het verhaal gaat dat ze in bedden slapen. De dieren controleren wat op de muur van de schuur geschilderd staat omdat ze zich vagelijk herinneren dat slapen in bedden niet mocht. Het gebod zegt: “No animal shall sleep in a bed with sheets”. Wanneer de windmolen omvergeblazen wordt tijdens een storm beweert Napoleon dat Snowball daarachter zit en hij roept de doodstraf uit over de verrader. De dieren beginnen moeizaam aan de heropbouw van de molen.

Hoofdstuk 7
Het gerucht doet de ronde dat Snowball ’s nachts de boerderij binnensluipt en hier en daar schade aanricht. Meer nog, men beweert dat sommige dieren van de boerderij onder een hoedje spelen met Snowball. Napoleon stelt een onderzoek in. Tijdens een vergadering moeten de dieren opbiechten of ze al dan niet contact hebben met Snowball. De dieren die bekennen worden ter plaatse afgeslacht door de honden van Napoleon. De andere dieren zijn geschokt door de slachtpartij en trachten elkaar te troosten door Beasts of England te zingen – waarop Squealer hen meedeelt dat het lied afgeschaft is op bevel van Napoleon.

Hoofdstuk 8
In de dagen na het bloedbad lijken de dieren zich te herinneren dat er een verbod was op het doden van andere dieren. Wanneer zij gaan kijken op de muur ontdekken zij dat er staat: “No animal shall kill any other animal without cause”. Napoleon gaat akkoord om een stapel hout te verkopen aan Mr. Pilkington. De dieren vertrouwen hem niet maar ze verkiezen hem toch boven Mr. Frederick, die naar men zegt de dieren foltert. Napoleon zelf beweert dat Frederick een vijand van de boerderij is. Enkele dagen later kondigt Squealer aan dat het hout verkocht is aan Frederick en dat Pilkington nu de vijand is. Maar Frederick zet Napoleon een hak door het hout te betalen met valse bankbriefjes. Frederick valt samen met een groep mannen de boerderij aan en vernietigt de windmolen. Squealer daarentegen kan de dieren overtuigen dat het gevecht een overwinning was voor de dieren. Kort daarop vinden de varkens een krat whiskey in de kelder van het hoevehuis en ’s nachts gaat er een ruw en luidruchtig feestje door. De volgende dag kondigt Squealer aan dat Napoleon op sterven na dood is. Wanneer hij uiteindelijk toch herstelt herinneren de dieren zich weer een gebod in verband met alcohol drinken en op de muur staat nu te lezen: “No animal shall drink alcohol to excess”.

Hoofdstuk 9
De komende winter worden de voedselrantsoenen herhaaldelijk verminderd, voor iedereen…behalve de varkens. De dieren worden tevreden gehouden door een groeiend aantal formele ceremonieën. Een oud boerenpaard, Boxer, dat onvermoeibaar gewerkt heeft voor Animal Farm wordt plotseling ziek. Napoleon kondigt aan dat er regelingen zijn getroffen om Boxer te behandelen in een ziekenhuis in de stad. De truck die Boxer komt ophalen behoort toe aan een paardenslachter en de dieren maken unaniem luid misbaar. Squealer kan hen echter weer overtuigen door te zeggen dat de wagen aangekocht werd door een veearts, die echter nog geen tijd had om de wagen te herschilderen.

Hoofdstuk 10
De jaren gaan voorbij en de dieren leiden een hard en moeizaam leven, maar ze moeten toch geen orders ontvangen van een ‘menselijk wezen’. Op zekere dag komt Napoleon uit het huis op zijn achterpoten. Het traditionele lied van de schapen “Four legs good, two legs bad” is nu geworden: “Four legs good, two legs better” En zo zijn de Zeven Geboden allemaal verwijderd van de muur van de schuur en vervangen door één enkel gebod:

“ALL ANIMALS ARE EQUAL, BUT SOME ANIMALS ARE MORE EQUAL THAN OTHERS”

De varkens beginnen de kranten te lezen, ze dragen kleren en op het veld gebruiken ze een zweep. Tijdens een vergadering van de varkens en de eigenaars van de naburige boerderijen verklaart Napoleon dat Animal Farm terug Manor Farm wordt. Natuurlijk volgt daar weer een feestje op dat tijdens een kaartspel ontaardt in een enorme luidruchtige ruzie:

“The animals outside looked from pig to man, and from man to pig, and from pig to man again; but already it was impossible to say which was which”.

The End

7 reacties

Opgeslagen onder Boeken, Citaten, Dieren, Engelstalige literatuur

7 Reacties op “Animal Farm – George Orwell – Hfdst. 6-10

  1. Luc

    Prachtig neergeschreven allemaal.
    Het moet al meer dan 20 jaar geleden zijn dat ik de film eens zag, maar alles komt weer helder boven.
    En wat is het verhaal van George Orwell nog altijd te beleven in de hedendaagse tijd.
    O, en , proficiat met je blog. Je krijgt een linkje van me terug.

  2. Ik heb de film nog niet gezien en ik had het boek nog nooit gelezen…daarvoor moet je werkelijk méér dan een halve eeuw oud zijn 😉
    De eerste hoofdstukken kon ik nog eens lachen maar achteraf was het bloedernstig, en zoals je zegt nog altijd zo actueel!
    Bedankt voor de link en ik vind jouw berichten ook héél knap geschreven! Mooie blog… 🙂

  3. dorine

    Ik heb het boek gelezen en uitvoerig besproken in de lessen Engels in het vijfde jaar middelbaar. Het is wel een must veronderstel ik maar evengoed niet echt mijn genre. 1984 schijnt ook goed te zijn.

  4. In mijn tijd was dat nog geen verplichte lectuur, maar ik ben dan ook niet meer van de jongste 😉 Nu lees ik alles uit vrije wil! Mij is het boek niet tegengevallen, integendeel…
    Als ik het goed begrepen heb gaat 1984 over ‘Big Brother is watching you’. Ooit lees ik het wel – het is ook een lijviger boek dan Animal Farm!

  5. hanna

    stop killing animals

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s