Le baiser au lépreux – François Mauriac

Deze roman vertelt het verhaal van Jean Péloueyre (23), een vermogende maar afzichtelijke jongeman. Het decor is de Landes, bij Bordeaux, kort na WOI. In die tijd kwamen gearrangeerde huwelijken nog courant voor.
Op aandringen van zijn hypochondrische en tirannieke vader en de pastoor, vriend aan huis, en om het Péloueyre-fortuin in de familie te houden huwt Jean met Noémi d’Artiailh (17), een knap maar niet gefortuneerd jong meisje.
Jean houdt van Noémi maar is zich al te zeer bewust van zijn lelijkheid. Hij brengt zijn dagen zoveel mogelijk buiten door om Noémi niet voor de voeten te moeten lopen. Noémi daarentegen wil een goede christelijke echtgenote zijn maar heeft een afkeer van Jean. Zij doet grote inspanning om haar echtgenoot te waarderen. Daar slaagt zij echter niet in, het put haar uit en haar gezondheid lijdt eronder.
Jean gaat naar Parijs – op voorstel van de pastoor – onder het voorwendsel dat hij belangrijk opzoekingswerk moet afmaken. Hij wil alleen maar Noémi haar vrijheid teruggeven. In Parijs komt er van werken niks in huis, hij leidt een zwerversleven en drinkt, terwijl Noémi thuis weer opleeft evenals vader Péloueyere die ze met grote toewijding verzorgt.
Op een dag krijgt Jean een brief van de pastoor die hem weer naar huis roept. En alles begint overnieuw. Noémi verliest weer haar levenslust. Jean besluit dat hij, door zelf te sterven, Noémi haar vrijheid kan teruggeven. Hij gaat bewust wekenlang aan het ziekbed zitten van een tuberculeuse vriend. De pastoor laat hem begaan!
Terwijl Jean stervende is beseft Noémi dat hij wel lelijk was maar een groot hart had. Voor de rest van haar leven blijft ze weduwe en treurt ze om Jean.
Een triestig verhaal…

Wil je meer weten over François Mauriac, surf dan naar:
http://francois-mauriac.org

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, Franse literatuur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s