Wie schrijft die blijft – Federico García Lorca

“Como no me he preocupado de nacer, no me preocupo de morir”

“Zoals ik me geen zorgen gemaakt heb over mijn geboorte, maak ik me evenmin zorgen over mijn sterven.”
-Federico García Lorca

Federico García Lorca (5 juni 1898 – 19 augustus 1936) was een Spaanse progressieve dichter en toneelschrijver, een sombere modernist met een dramatische, getormenteerde geest. Hij werd tijdens de Spaanse burgeroorlog vermoord door de nationalistische aanhangers van Franco, wellicht omwille van zijn reputatie als links georiënteerde schrijver van romantische werken met een sociale weerklank, maar ook vanwege zijn homoseksualiteit, waarop zeker in die tijd een taboe rustte.
Lorca is zonder twijfel een van de belangrijkste figuren van de 20ste-eeuwse (Spaanstalige) literatuur. Veel van zijn werk is in het Nederlands vertaald.

Bibliografie (beperkt)
-Impresiones y paisajes (1918)
-Libro de poemas (1921)
-Canciones (1927)
-Poema del cante jondo (1931)
-Retablillo de Don Cristóbal (1931)
-Bodas de sangre (Bloedbruiloft, 1933)
-Yerma (Yerma, 1934)
-Doña Rosita la soltera (Doña Rosita, 1935)
-Primeras canciones (1936)
-La casa de Bernarda Alba (Het huis van Bernarda Alba, 1936)

Bron: Wikipedia

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Citaten, Spaanstalige literatuur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s