Woord van de week – SCHOONHEIDSGEDRAG

Het televisiemagazine Telefacts (VTM) zond onlangs een reportage uit over het ‘schoonheidsgedrag’ van de Vlaming. Die blijkt over het algemeen tevreden te zijn met zijn uiterlijk. Vlamingen gaan weinig naar de zonnebank en nog minder naar de plastisch chirurg. Daarin zullen ze niet veel verschillen van Nederlanders.

Het woord ‘schoonheidsgedrag’ lijkt op het eerste gezicht op samenstellingen zoals we er veel hebben. Denk aan ‘imponeergedrag’, ‘leesgedrag’ en ‘stemgedrag’. Maar het valt op dat het eerste deel in die voorbeelden op een werkwoord is gebaseerd (imponeren, lezen, stemmen). Bij samenstellingen met ‘-gedrag’ waar dat niet het geval is, duidt het eerste deel meestal een (dieren- of mensen)soort aan waarmee iemand vergeleken wordt: ‘haantjesgedrag’, ‘lakeiengedrag’, ‘machogedrag’ of de recente woorden ‘baasjesgedrag’ en ‘watjesgedrag’.
De samenstelling ‘schoonheidsgedrag’ behoort tot een minderheidscategorie. Ze lijkt nog het meest op ‘taalgedrag’ en ‘ziektegedrag’: er wordt mee uitgedrukt hoe iemand omspringt met wat in het eerste deel wordt genoemd.

Bron: Taalpost 673 e-magazine

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Taal, Taaltips, Varia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s