Ons Nederlands binnen driekwart eeuw?

Met z’n allen maar hopen dat onderstaande prognoses verkeerd zijn en dat onze mooie Nederlandse taal een mooiere toekomst beschoren is dan hieronder staat voorspeld en beschreven!

Een krant anno 2082: „In de afgeloopte eew is er onze taal veel versguift, en vooral versimpelt.

De ingewikkelde regel systeem die in 2007 nog gelde, is voor een groot deel verdwijnt. Spellen is veel eenvaudiger gewort. Sterke werkwoorden zijn uit de roelasie geneemt. De litwoort het en de verwijswoort dat ook. Vroeger hat men ’t bevoorbeelt over het Oranjehuis dat nooit verloren gaat. ’t Is dat Amalia vorig jaar namens de regering de republiek uitroepte, anders zegden we nau: de Oranjehuis die nooit verliest gaat.”

„Tuurlijk zijn er nog piepel die ’t allemaal niks vinden. De ’Bond van Supersenioren’ hep de verauderde nederlants nooit afgezweert. Jarelang hebben hun dwars geligt, ook in de parlement. Hun hebben gewoon niet begrijpt dat ’n taal is nau eenmaal ’n levent ding, die je niet in de dwangbuis van vroeger bedenkte regels ken persen. Trauwens, waar maken hun hunnie druk over? De halve lant staat bijna onder water – en dan over taal jammeren, da’s tog bezuipt?”

Onvoorstelbaar dat dit straks normaal Nederlands is? Voor sommigen blijkbaar niet. Het Genootschap Onze Taal, dat 75 jaar bestaat, heeft lezers van zijn blad gevraagd om prognoses over het Nederlands van 2082, 75 jaar na nu dus. In de tekst hierboven heb ik enkele ervan verwerkt. Een van de meest ongeloofwaardige is wel dat over driekwart eeuw alle (!) sterke werkwoorden zwak zijn geworden (geword dus, of liever gewort, want ook de spelling zal een opknapbeurt hebben gekregen oftewel gekrijgt).

Op basis van de aangeleverde prognoses heeft Onze Taal een vragenlijst opgesteld en deze week op zijn website gezet. Wie aan de enquête meedoet – dat mag iedereen – moet invullen of de kans dat een bepaalde voorspelling bewaarheid wordt, groot, klein dan wel iets daartussen in is. ’Geraaskal’ is niet als mogelijk antwoord opgenomen.

In december volgt de uitslag. Dan weten we misschien hoeveel mensen werkelijk geloven dat hun achterkleinkinderen zullen zeggen: wat spreekten hun vroeger een vreemde taaltje.

Bron: Jaap de Berg in Trouw Schrijf!
http://www.schrijf.trouw.nl

7 reacties

Opgeslagen onder Actueel, Taal, Taaltips

7 Reacties op “Ons Nederlands binnen driekwart eeuw?

 1. Dat lijkt me eerder zuid-frikaans.
  Raar taaltje in ieder geval.

 2. Menck

  Hopelijk komt het nooit zover. Lijkt me verschrikkelijk!

 3. @Christophe
  Dat vind ik ook!

  @Menck
  Dat hoop ik uit de grond van mijn hart! Op die manier geraakt het helemaal naar de filistijnen…

 4. elsy

  ‘moe hui mak’

  Met een sms taal een huiswerk kunnen maken, is dat een blik op de toekomst werpen…ik hoop van niet.

 5. Mij deed het ook aan Afrikaans denken…

 6. Mij komt het Zuid-Afrikaans toch nog mooier voor…

 7. lieve

  Geef mij dan maar West-Vlaams

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s