Woord van de week – STEVIA

ajo1us2cagr68h1cayfavf0ca7nzvxocagusow3ca3ny312ca4lu1m4cag78hjycazur4n3ca03ktw9caabb19bca1rob7kca0mxil6caawhou0caafzi0hcag07hl9ca4rvjnpcan8k53z.jpg

Stevia is een natuurlijk vervangingsmiddel voor suiker, afkomstig van de steviaplant.
De zoetstof is caloriearm en veroorzaakt geen tandbederf. Volgens voorstanders heeft ze geen negatieve eigenschappen en is ze te verkiezen boven het kunstmatige vervangingsmiddel aspartaam.
Tegenstanders gaan ervan uit dat ze mogelijk toxisch is en de vruchtbaarheid doet afnemen.

In Europa is stevia (nog) niet als voedingsmiddel of -supplement goedgekeurd.
In Brazilië, Japan, China en Zuid-Korea wordt de stof al enige tijd gebruikt in frisdranken en voedsel; in de Verenigde Staten mag ze als voedingssupplement verkocht worden.

Bron: Taallink 90 e-zine

Advertenties

2 reacties

Opgeslagen onder Actueel, Flora, Leven, Taal, Taaltips

2 Reacties op “Woord van de week – STEVIA

 1. Menck

  Het zijn net die tegenstanders die ervoor gezorgd hebben dat de stevia rebaudiana niet meer beschikbaar is in ons land. Vroeger werd de plant nog volop verkocht. De blaadjes drogen en als zoetstof gebruiken, volstond.
  Meer rechtstreeks is het eigenlijk de schuld van de een of andere prof van de unief van Leuven. Die wilde het plantje laten registreren als voedingsmiddel of voedingsadditief. Dat liep echter compleet mis. Aangezien er nog geen onderzoek was uitgevoerd naar eventuele schadelijkheid, kreeg hij de benodigde papieren niet in orde. En aldus werd de Stevia verboden als voedingsmiddel tot onomstuitbaar wordt aangetoond dat het niet schadelijk is.
  Thans wil echter niemand nog de kosten dragen om zulks te laten vaststellen. Dergelijke onderzoeken zijn bijzonder prijzig. Ook de (boycot van de) suikerindustrie zal er ook wel voor ‘iets’ (lees: heel veel) tussenzitten.

 2. Tot op vandaag had ik nog niet van het plantje gehoord, laat staan gezien! Jammer dat het niet meer mag (of kan)… Zou het zo schadelijk zijn? Blijkbaar niet.
  Aspartaam als kunstmatige zoetstof is ook niet zo gezond, en telkens een klontje suiker in de koffie evenmin! Het mag dan nog ruwe rietsuiker zijn en bio-geteeld…
  Tijd voor iets nieuws
  Het giet hier weer…bah!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s