Woord van de week * BORE-OUT

Van te veel werkdruk kun je een burn-out krijgen, maar een baan die te weinig uitdaging biedt, kan dezelfde symptomen van lusteloosheid en depressie veroorzaken. Dat verschijnsel wordt een bore-out genoemd.
Aanvankelijk vragen mensen met te weinig uitdaging en verantwoordelijkheid op het werk vaak nog om extra taken, maar als die ook te gemakkelijk zijn, gaan ze zo veel mogelijk treuzelen en zich tijdens hun werkuren met andere dingen bezighouden.
Een bore-out komt vooral voor bij mensen met een kantoorfunctie. Zo’n 15 procent van de kantoorlui zou aan het syndroom lijden.
‘To bore’ betekent in het Engels ‘vervelen’. Het Engelse woordje out is toegevoegd naar analogie van burn-out.

Bron: Taallink 99 e-zine

15 reacties

Opgeslagen onder Actueel, Leven, Taal, Taaltips

15 Reacties op “Woord van de week * BORE-OUT

 1. Ik denk dat ik het herken… Misschien dat het ook kan voorkomen als het werk onvoldoende aansluit bij je interesses, ook al is er voldoende verantwoordelijkheid enz…

 2. dorine

  Ik krijg een bore-out van sommige colleges :p

 3. Weinig bore-outs in mijn branche. When hobby meets job, you know. 😉

 4. Erg herkenbaar, gelukkig hoort die tijd tot een ver verleden! Ik kan in elk geval wel zeggen dat te weinig werk, veel vermoeiender is, dan te veel werk. Zeker als je de hele tijd moet doen alsof je bezig bent, om je collega’s niet voor het hoofd te stoten…

 5. voorlopig is de kans niet erg groot dat ik bore-out krijg!

 6. Nu eventjes niet maar straks wel weer, vrees ik : te weinig werk, moeten doen alsof, niets anders kunnen doen, … Als we er allemaal zijn is er net te weinig werk voor ierdereen de hele dag druk bezig te houden. Boring !

 7. Lucas

  Heel erg herkenbaar.., ik heb recent mijn ontslag ingediend omwille van een bore-out! Als je 30 bent en je op kantoor al zit te vervelen, wanneer alles routine is geworden en geen enkele taak je nog kan boeien, dan wordt het tijd om op te stappen, dacht ik bij mezelf.., ik vulde mijn tijd ook op met andere dingen: artikels lezen op internet, dingen voor thuis voorbereiden, etc.., soms voelde ik mezelf een profiteur maar zorgde er wel altijd voor dat mijn werk in orde was.., Ik heb meermaals tijdens evaluatiegesprekken aangekaart dat ik complexere taken wilde maar daar werd geen gevolg aangegeven.., binnen een groot bedrijf zit je nu eenmaal vast aan je vast takenpakket en daar wordt zelden aan veranderd. Daarom dat ik nu ook de overstap zal maken nr een klein bedrijf waar ik meer all-round zal werken..

 8. Hé Annemie, ik hou meer van een boar-out 🙂

  (Lucas, werkte je bij de gemeente/stad?)

 9. miek

  Ik denk dat ik ook een bore-out heb momenteel. Op het werk hebben we nl 4 maanden dat het enorm druk is. De rest van het jaar is het kalm (tenminste als alle collega’s er zijn). Ik werk 3 dagen in de week en op die 3 dagen krijg ik mijn werk met gemak geklaard. Dikwijls moet ik zitten zoeken naar werk, lees ik het nieuws of internet of mijn mails van thuis. Hiervoor had ik een heel drukke job maar ik kreeg een depressie en mijn bedrijf heeft me op een andere dienst geplaatst met minder werkdruk.

 10. F

  Ik heb sinds 2 maanden een nieuwe (kantoor)baan, maar ze hebben hier nog nooit gehoord van inwerken… ik moet letterlijk elke dag bij de directeur (het is een klein bedrijf met 5 medewerkers) aankloppen om te vragen wat ik die dag kan doen. Blijkbaar is vooruit denken en werk bedenken voor je nieuwe medewerker erg moeilijk…?

  Als het niet snel verandert, ga ik echt ander werk zoeken. Dit is toch niet normaal?!

 11. dd

  Doet mij denken aan mijn allereerste job. Ik was adjunct van iemand, maar die wou alles zelf doen. En dan maar roepen dat hij het razend druk had, terwijl hij me de ganse dag met mijn duimen liet draaien. Ik heb dit aangekaart, maar het sloeg als een boomerang in mijn gezicht ‘want als ik niks te doen had, dan was dat omdat ik geen initiatieven nam’ (que? ). Ook de collega’s keerden zich tegen mij, ‘want hoe kan je nu de ganse dag niets te doen hebben?’. Uiteindelijk werd mijn contract niet verlengd. Aan wie dit tegenkomt zou ik zeggen ‘hou gewoon je kop en zoek een andere job’.

 12. Me

  Zo herkenbaar ..
  Ik word gek van verveling op mijn werk. Thuis heb ik geen energie meer, en dat terwijl ik niets gedaan heb. Psychisch vergt het veel van me.

 13. marja

  Heel herkenbaar!
  Elke morgen en middag saai en routine werkjes. Ik lijk wel een klusje vrouw. Ik heb ook met de baas gepraat maar gevolg het kwam nooit verder dan nu is..!! Daarvan,ik kan zoiets heel boos om worden en ik heb alles voorbereid op gemeente waar verwacht kunt worden,maar nee hoor…

  Als mensen dit ook begint vervelen, mijn advies is: meteen praten met de baas! Nooit thuis blijven en ziek melden!!! Daar word je zeker ontslagen en gevolg WWB=uitkering.

  Als mensen wel met de baas heb gesproken, en gevolg komt niet iets in de verandering van je functie..?? Zo nee dan gelijk meteen andere baan zoeken. Want als je baas niet doen is vaak een voorgevoel is wel dat je contract niet verlengd wordt!

 14. Amy

  Ik snap je volledig. Een bore out kan verschrikkelijk zijn. Een vriendin van mij had dit ook. Ze kon niet meer gaan werken en bleef thuis. Dankzij loopbaanbegeleiding is zij eindelijk terug aan het werk kunnen gaan, in een job die ze goed en graag doet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s