De heilige Cecilia (? – 230) is een Romeinse martelares en heilige in de Katholieke kerk.
Volgens de legende kwam ze uit een Romeinse voorname familie, ‘gens Caecilia’. Ze zou zeer jong zijn gedwongen te huwen met iemand uit een andere Romeinse adellijke familie. Ze vond troost in de muziek en stierf de marteldood omstreeks 230. Ze werd patrones van muziek, instrumentenmakers en koorzangers.
De feestdag van de heilige Cecilia is 22 november.
Als patrones van muzikanten werden talrijke muziekverenigingen, koren, fanfares en orkesten naar haar genoemd. Zelf was ze ook inspiratiebron van vele composities, zoals Henry Purcell’s hymne Hail! Bright Cecilia van 1692.
Gezien ‘de heer des huizes’ reeds 55 jaar actief lid (trombonist) is van de plaatselijke fanfare en tevens gewezen dirigent is het vandaag uiteraard feest! Na de mis die door de fanfare wordt opgeluisterd en waar ondergetekende nooit aanwezig is, volgt er een feestelijk avondmaal waarna de danslustigen de beentjes kunnen strekken.
Meestal ga ik er met tegenzin naartoe maar ik moet eerlijk toegeven dat het doorgaans best meevalt! Ik ben nu eenmaal geen feestneus…
Ook hier in Duffel hebben we een Sint Cecilia- vereniging. Al is het ons verboden om ze ‘ fanfare’ te noemen maar wel ‘harmonie’.
Sinte Cecilia…. Waar is de tijd. Mijn vader was indertijd lid van het kerkkoor Sinte Cecilia. Het verbaasd me dat dat nog altijd gevierd wordt.
@moekemicheline
Onze fanfare noemt ‘Koninklijke Fanfare Kunst Veredelt Gullegem – afgekort KVG. Maar in Gullegem is er ook een harmonie St. Cecilia en tussen beide verenigingen is er sedert mensenheugnis wrijving geweest en rivaliteit. De fanfare is van Den Bond (het werkvolk) en de harmonie is van de zelfstandigen zeker? Zo gaat dat in een dorp en niet alleen hier bij ons…
Het is een oud zeer dat harmonieën zich ‘beter of meer voelen’ dan fanfares… 😉
@madame
Mijn vader en ikzelf waren lid van het kerkkoor en later zong ik nog als verdienstelijke sopraan in een paar gerenommeerde koren van het Kortrijkse!
En ja hoor….St. Cecilia wordt nog steevast gevierd door muziekverenigingen en koren!
Ha! Die Cecilia hebben we net behandeld. Zo heb ik toch nog wat aan de opgedane kennis. Al die dorpstradities met bijbehorende codes en pijnlijkheden waren me onbekend…interessant!