Opmerkelijke woorden

Deze week kreeg ik enkele niet-courante woorden in mijn mailbox gedeponeerd. Hier komen ze:

Exsexexploitant: Nu de Wallen in Amsterdam gesloten dreigen te worden, verliezen veel exploitanten van sexbedrijven hun bron van inkomsten. Dit is het woord waarmee zij straks omschreven worden.

Bralbrit: dronken luidruchtige Britse toerist (die de Wallen bezoekt).

Kwansuis: quasi, zogenaamd

Spleen: licht depressieve toestand. Synoniem: Weltschmerz

Spoonerisme: verspreking door verwisseling van klanken van verschillende woorden. Vb. vereende krachten – verkrachte eenden! 

Dragonder:  groot, zwaar en heerszuchtig persoon= kenau

Slempen: overdadig eten of drinken

 

Kennen jullie nog voorbeelden van spoonerisme of andere leuke woorden? Wie ziet het zitten om in een korte samenhangende tekst bovenstaande woorden te verwerken?

De beste inzending krijgt van mij een eervolle vermelding op mijn blog! 😉


Advertenties

5 reacties

Opgeslagen onder Taal, Taaltips, Varia

5 Reacties op “Opmerkelijke woorden

 1. dontask

  Hij had zich weer laten gaan. Te veel macaroni met haas en kam gegeten. Ik bedoel natuurlijk kaas en ham maar ik lijd nu eenmaal aan spoonerisme. Zijn vrouw had hem nochtans gewaarschuwd ” Slemp wat minder anders geraakt ge weer in een spleen.” Hij maakte een obsceen gebaar naar haar, liep als een dragonder naar zijn zetel, plofte erin neer en sloot zijn ogen. Met heimwee dacht hij terug aan de tijd dat hij nog een sexexploitant was. Aan de vele bralbritten die hij eigenhandig het zwijgen had opgelegd. Je zou denken voor een dwerg als hij dat het kwansuis onmogelijk was om dat eigenhandig te doen maar hij was beresterk. En nu was hij een exsexexploitant. “Exsexexploitant, mooi woord ” dacht hij, “zou nogal punten scoren bij het scrabbelen.” Hij wreef over zijn buik en viel in slaap.
  The End.
  Ik wou het kort houden maar helaas is dit niet gelukt. Is wel leuk om de woorden in een tekstje te plaatsen, maakt het makkelijker om ze te onthouden.

 2. Om hier een niet al te gekunsteld verhaaltje van te maken is niet zo’n makkelijke opdracht Annemie, omdat het een combinatie is van neologismen (bralbrit en ex-seksexploitant – groot dictee nietwaar?), leenwoorden (spoonerism en spleen), en Nederlandse woorden die een beetje in de vergeethoek zijn geraakt (kwansuis – heb ik altijd een mooi woord gevonden – dragonder – meestal gebruikt voor een vrouw, een manwijf dus, net als kenau – en slempen)
  Toch even een poging (en inderdaad, ook ik kon het niet kort en bondig houden):

  Berthilde werd ze gedoopt, en ‘Hildeke’ werd ze als kind genoemd, maar in de loop van de jaren groeide ze uit tot zo’n dragonder van een wijf, dat zelfs ‘Berta’ te lichtvoetig klonk.
  ‘Bert’ heette ze dan ook onder vrienden, een schare bralbritten waarmee ze uitgebreide slemppartijen ondernam, en die ze – onder het genot van schalen vettige kost – steevast onder tafel dronk.
  Maar op een dag sloot zich een ex-seksexploitant bij het groepje aan, die zich na de sluiting van zijn etablissement op de walletjes kon gaan rentenieren.. En het ongelooflijke gebeurde…. Bert, de eeuwige vrijgezellin werd verliefd, en, wellicht nog ongelooflijker, haar liefde werd al snel beantwoord.
  Helaas was de man gespeend van elk spoortje humor, en toen Bert hem kwansuis tussen neus en lippen door vertelde dat ze zo genieten kon van een simpel stukje brood met een kontje bloter, viel dat spoonerisme compleet verkeerd, en de aanvankelijke verliefheid bij het heerschap van de wallen was meteen bekoeld.
  Bert werd gedumpt, en heeft de rest van haar levensdagen gesleten als een would-be existentialiste, die haar spleen trachte te vertolken in tranerige verzen….

 3. Ai… onvoldoende nagelezen hierboven…
  Moet dus zijn: ‘die na de sluiting’ enzovoort

 4. Allez vooruit, voor Annemie doen we nét iets meer. Hier komen een aantal naar mijn mening straffe exemplaren behorend tot het spoonerisme.

  gebraden nonnen
  gespierde scheur
  godgewaagde meiden
  kuiten boud
  paard kakken
  pratige pestdagen
  scheel gehikt
  scheetje beef
  spekker lul
  watten billen
  zakje poep
  zielig najaar!
  mat en kuis
  poep en sap
  suffen en pissen
  trouwen en dekken
  draken en women
  holen en zakken

 5. Thomas

  mij favoriete:
  Strategisch Voorraadbeheer
  Stretagisch Voorreedbehaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s