Onnozele Kinderen

Pieter Bruegel de Oudere (1525–1569), Kindermoord te Bethlehem, olieverf op doek (111×160 cm) — 1566-1567. Kunsthistorisches Museum, Wenen
350px-bruegel_kindermoord.jpg
Vandaag viert men in het christendom en met name in de katholieke kerk het martelaarschap van de onschuldige jongetjes van Bethlehem die op gezag van koning Herodes de Grote werden vermoord.

Het tweede hoofdstuk van het Evangelie van Matteüs meldt dat Herodes bang was dat de komst van een nieuwe Joodse koning het einde van zijn macht zou betekenen. Van de Wijzen uit het Oosten hoorde hij dat die nieuwe koning in Bethlehem geboren zou worden. Toen de Wijzen in een droom vernamen dat Herodes kwaadaardige bedoelingen had en het Kerstkind wilde doden, leidden ze hem om de tuin. Daarop ontstak Herodes in een hevige toorn. “Hij zond zijn mannen uit en liet in Bethlehem en omstreken al de jongens van twee jaar en jonger vermoorden”(Mt 2:16). De katholieke traditie leert dat God de onschuldige jongetjes van Bethlehem had voorbestemd om door hun dood te getuigen van de Messias. Sinds de vijfde eeuw worden zij daarom als heiligen vereerd.
In de loop van de tijd werd Onnozele Kinderen een (kerkelijk) kinderfeest. In die hoedanigheid werd het in Nederland uiteindelijk overschaduwd door de viering van Sint-Nicolaas.

Op Onnozele Kinderen waren vroeger de kinderen de baas en trokken zij als volwassenen gekleed langs de deuren om geld of snoep te vragen.

9 reacties

Opgeslagen onder Actueel, Beeldende kunst, Geschiedenis, Kinderen

9 Reacties op “Onnozele Kinderen

 1. Aha, Onnozele Kinderen dag was met andere woorden een soortement Roefeldag avant la lettre. Een grote mensen dag voor kinderen.

 2. Goedemorgen,

  Vandaag de dag zijn in veel families de kinderen gans het jaar baas, spijtig.

  Vriendelijke groet van de Spaanders voor de Vlaanders

 3. In het pensionnaat mochten wij op 28 december indertijd niet écht de baas zijn. Het enige dat ons toegestaan werd was vijf wensen kenbaar maken aan de directrice. Zoals bv. mogen wij aub rolschaatsen op de speelplaats. Daarna beloofde de directrice om er over na te denken, want niet alle wensen gingen in vervulling. (Rolschaatsen hebben we nadien wél gemogen.)

 4. Op die dag worden vele volwassenen geplaagd 😉

 5. Goh, daar had ik nu nog nooit van gehoord! Leuk, weer iets nieuws geleerd. Dank je wel daarvoor.
  Is het feest misschien opgegaan (i.p.v. overschaduwd) in het Sinterklaasfeest? Dat is in Nederland voornamelijk een kinderfeest, terwijl dat in de veel andere landen niet zo is (daar is het meer een heiligenverering, dacht ik).

 6. ik ben geboren op Pinkster maandag 4juni 1979. Dat is naast feit dat het Sinksen maandag was Ook de internationale dag van de onschuldige kinderen. ZIe http://www.beleven.org/feest/internationale_dag_van_de_onschuldige_kinderen

  Meesten kennen dus de onschuldig/ onnozel kindekes dag in december maar er zijn er meer

 7. @luisindepels
  Dat wist ik niet! Een mens leert elke dag bij, dank daarvoor…

 8. oldbob

  Mag ik wel melden dat de dag van de Onnozele kinderen voor veel kinderen een scheldwoord is. Kan er over meespreken, mijn zoon is ook op die dag geboren en voelt zich beledigd en spreek enkel over de onschuldige kinderen of hij is geboren op 29 december. Het zijn de volwassenen die deze benaming hebben ingevoerd want officieel is het onschuldige kinderen.

 9. @oldbob
  Laat mij toe te vermelden dat dit logje van vorig jaar is -wat niet wegneemt dat 28 december nog altijd de dag is van de Onnozele Kinderen, synoniem van ‘onschuldig’ dat refereert naar de kindermoord in Bethlehem na de geboorte van Jezus. Dat kon je allemaal lezen in mijn logje. Ik heb dat alleen maar vermeld omdat het paste in de kerstperiode. Vandaag dacht ik ook iets te plaatsen maar heb het niet gedaan; de schilderijen vond ik al te wreed en een gepast gedicht vond ik niet. Ik weet niet ofdat je Belg bent of Nederlander. In elk geval, Onnozele Kinderendag wordt hier niet gevierd. Ik denk zelfs dat de meeste mensen daar eigenlijk niet bij stilstaan. Hier in België, West-Vlaanderen, wordt het zeker niet gevierd. In sommige landen zijn de kinderen wel baas en halen ze grappen uit zoals hier bij ons op 1 april…
  Ik vind het wel spijtig dat kinderen daarvan het onderwerp van geplaag en gesar moeten worden, om het even waar je nu woont! Maar het is wel de eerste keer dat ik verneem dat kinderen daarom geplaagd worden…
  Bedankt voor het reageren!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s