Het geboortehuis

geboortehuis.jpg

Dora groeit in de jaren twintig van de vorige eeuw op in een afgelegen dorpje in Nova Scotia, Canada, als het enige meisje tussen de jongens. Ze raakt bevriend met Marie Babineau, de plaatselijke vroedvrouw. Samen helpen zij de vrouwen van Scots Bay bij bevallingen, bij onvruchtbaarheid en zelfs bij een onbevredigend seksleven.

Dan verschijnt een jonge, ambitieuze arts in het dorp. Hij belooft voortaan voor snelle en pijnloze bevallingen te kunnen zorgen. De bevolking raakt zo verdeeld over de werkwijze van Marie, dat Dora er al snel alleen voor staat. Zij moet uit alle macht de tradities verdedigen die vrouwen elkaar al generatie lang doorgeven.

Het geboortehuis geeft een prachtig beeld van het leven in een geïsoleerde gemeenschap waar de moderniteit zijn intrede doet. Het is een warme inspirerende roman over het wonder van nieuw leven en een pleidooi voor de keuzevrijehid van de vrouw. (tekst op de achterflap)

Ami McKay woont met haar man en twee kinderen in een dorp in Nova Scotia – het huis dat ze daar kocht was een geboortehuis dat haar inspireerde tot het schrijven van deze prima debuutroman.

Ik las het boek in de oorspronkelijke Engelse versie – The Birth House. Deze roman heeft mij ten zeerste gecharmeerd, mooi, levendig en gevoelig geschreven én beschreven. Een echt vrouwenboek met veel planten- en kruidenweetjes, vol vrouwenwijsheid en het in stand houden van tradities. Deze roman breekt eveneens een lans voor de rechten en de keuzevrijheid van de vrouw. Ik kan dit boek alleen maar warm aanbevelen…  

the-birth-house.jpg

4 reacties

Opgeslagen onder Boeken, Engelstalige literatuur, Kinderen, Vrouwen

4 Reacties op “Het geboortehuis

  1. Deze aanbeveling nemen we graag ter harte Annemie!

  2. moekemicheline

    Zal ik zeker in de bibliotheek gaan zoeken. Bedankt voor de tip.

  3. Ik heb je berichtje ook dadelijk doorgemaild aan een vriendin die vroedvrouw is. Haar was dat boek toevallig eergisteren nog aanbevolen door een collega.
    Ik ga er naar op zoek!

  4. Diewer

    Bedankt voor de tip! Met mijn thuisbevalling in het vooruitzicht een goed leesidee denk ik.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s