ZOMERLEESLIJST

Eindelijk kan ik de titel van mijn blogje weer ‘eer aandoen’… Na maandenlang geen enkel boek kunnen lezen door ‘concentratiegebrek’, piekeren en mij niet fit voelen, heb ik de smaak weer helemaal te pakken en dat zullen jullie wel merken aan onderstaand lijstje! Het was ‘in den beginne’ geen hoogstaande literatuur maar wel onderhoudende lectuur – juist goed om er weer in te komen.

Beminde van Toni Morrison was geen lachtertje maar ik ben ‘uiterst tevreden’ dat ik doorgebeten heb; een héél intrigerend en beklemmend verhaal gebaseerd op waargebeurde feiten!

Zondebok van de Zweedse Anna Jansson vond ik ook héél goed…

DOODSKRUID – Anna Jansson

De echtgenoot van Rosmarie Haag is verdwenen. Voor de politie van Kronviken is dat nog geen reden om zich overhaast in een onderzoek te storten. Inspecteur Maria Wern raakt echter gefascineerd door de beeldschone vrouw. Rosmarie blijkt jarenlang door haar man mishandeld te zijn en gaat niet erg gebukt onder zijn afwezigheid. Is er sprake van een ordinaire huwelijkscrisis? Het lijkt er wel op, maar Maria Wern vermoedt dat er meer aan de hand is. De hete zomerweken die volgen, doen Kronviken ontvlammen. (Tekst op de achterflap)

THE HOUND OF THE BASKERVILLES – Sir Arthur Conan Doyle

De plotselinge dood van Charles Baskerville – een Engelse baronet – in Devon , wiens lijk wordt aangetroffen omgeven door sporen van een spookachtige, gigantische hond, stelt Sherlock Holmes, die niet in bovennatuurlijke machten gelooft, voor een raadsel. Dankzij zijn uitzonderlijk deduceervermogen weet hij, samen met zijn rechterhand dr. Watson, de mysterieuze affaire tot klaarheid te brengen. Een uitmuntende ‘crime story’, gebaseerd op de uitgave van 1902, een klassiek voorbeeld van een pure deductieroman. Uitstekende schildering van de eenzaamheid van de kale vlakten van Devon. – H.J.H. Hessels

DE ROZENMOORDEN – Anna Kalman

Een stad leeft in angst voor een moordenaar: drie vrouwen van rond de dertig zijn op raadselachtige wijze gestorven. De politie denkt aan rituele moorden, gepleegd door dezelfde dader. Detective Maline Maltzan – Mandy – onderzoekt in dezelfde periode een andere zaak. Voor een tv-programma trekt zij het bijzondere levensverhaal van Richard Grasser na. Tijdens haar naspeuringen stuit zij bij toeval op het spoor van de seriemoordenaar.

Volgens sommige recensenten is Anna Kalman (een journalistenduo) het Duitse antwoord op Nicci French

IN HET TEKEN VAN DE SLANG – Michael Larsen

De hoofdpersoon in deze adembenemende thriller is de arts Annika Niebuhr. Zij heeft een Deens-Zweedse achtergrond en werkt in Sydney. Na de behandeling van een jonge patiënte met een slangenbeet raakt zij betrokken bij geheimzinnige en huiveringwekkende gebeurtenissen. Een goede vriend wordt vermoord en zij wordt dan een opgejaagd dier… In een zeer eigen schrijfstijl plaatst Larsen zijn personages tussen diverse natuurwetenschappelijke en filosofische fenomenen, waarbij de slang telkens het middelpunt en krachtcentrum vormt. De rationaliste Annika verpersoonlijkt op fascinerende wijze Larsens thema: ‘Het zoeken naar de relatie tussen natuurwetenschappelijke kennis en geloof leidt ertoe dat de mens eigenlijk niets meer begrijpt’. Deze spannende en goed vertaalde roman vereist van de lezer enig natuurwetenschappelijk en filosofisch interesse! – G. Brandorff.

NO CHILD OF MINE – Gwen Madoc

The death of her father catapults Beth into the heart of a feud between her mother, Esme, and Esme’s sister, Mae, a feud that has been raging since Mae married Dan, the love of Esme’s life. But in time Beth will discover that Dan is rather more than an uncle – he is her real father, something he refuses to acknowledge. (Tekst op de achterflap)

Meeslepend verhaal in de trant van Catherine Cookson.

MIDWINTER OFFER – Anna Jansson

Op een prehistorische offerplaats hangt een dode man in een boom. Met naast hem acht dode dieren van het mannelijk geslacht. Het rituele karakter van de moord laat inspecteur Maria Wern niet los. Ze ontdekt dat er jaren geleden een vergelijkbare moord is gepleegd. Maar de dader daarvan is kort daarna om het leven gekomen bij een auto-ongeluk…

ZOMERSTORM – Tamara McKinley

Om haar 75ste verjaardag te vieren, besluit Miriam Strong een familiereünie op haar landgoed Bellbird Station te houden. Ze ziet ernaar uit iedereen na lange tijd weer te ontmoeten. Maar wanneer ze het eerste bewijs in handen krijgt over de toedracht van haar gestolen erfenis, weet ze dat ze het voor een tweede keer moet opnemen tegen een oude vijand en pijnlijke herinneringen uit het verleden… Zomerstorm, dat begint in Ierland aan het eind van de 19e eeuw, is het verhaal over liefde en rampspoed van drie verschillende vrouwen uit één, onverzettelijke familie. Een verhaal over moed, een zoektocht naar de waarheid, maar bovenal het verhaal over de kracht van familiebanden. (Tekst op de achterflap)

BEMINDE – Toni Morrison

Een vreemde, intrigerende roman. Het verhaal speelt rond 1874, met flashbacks naar gebeurtenissen tussen 1840 en 1864. Deze zijn zo kunstig in het verhaal verweven, dat men zich de overgangen van de ene naar de andere tijd nauwelijks realiseert. Het perspectief verandert: steeds andere personen treden op de voorgrond. Het is een boek dat, ook al door zijn sterke poëtische inslag, óf in één adem uitgelezen wordt, óf terzijde gelegd. Door een dochter de keel af te snijden shockeert de ontsnapte slavin Sethe een slavenjager zodat hij haar en de andere kinderen vrij laat. Sethe weet echter pas echt de vrijheid te verkrijgen als haar dode dochter, die als spook terugkeert, definitief wordt verdreven doordat Sethe zich op de toekomst gaat richten in plaats van op het gewelddadige, verdrietige verleden. De schrijfster, zelf Black-American, wekt niet alleen de problematiek, de gedachtewereld en de moed van de Amerikaanse negerbevolking uit de 19e eeuw tot leven, maar ook de kleine, pijnlijke vernederingen en de kleine vreugden uit het dagelijkse leven. De schrijfster kreeg de Nobelprijs voor literatuur 1993. – Catharina B.E. de Koster-Schneider.

ZONDEBOK – Anna Jansson

Op het eiland Gotland constateert een arts bij een kokkin een hoogst besmettelijke infectieziekte, de vogelgriep. De vijftig kinderen van het zomervoetbalkamp en hun coach, voor wie de kokkin kookte, worden vervolgens in strenge afzondering gehouden. Wanneer de ouders zich realiseren dat er geen effectief medicijn is, dreigen ze in paniek te raken. Inspecteur Maria Wern gaat intussen op zoek naar een mysterieuze man die via internet medicijnen tegen de vogelgriep te koop aanbiedt. De angst slaat Maria om het hart als ook haar naasten door de griep geveld worden. ‘Herkenbare personages… Soms duivelse humor… Dit keer bovendien gecombineerd met een adembenemend plot. Anna Jansson is echt goed! (Tekst op de achterflap)

5 reacties

Opgeslagen onder Boeken, Engelstalige literatuur, Klassiekers, Nederlandse literatuur

5 Reacties op “ZOMERLEESLIJST

  1. Indrukwekkend ! Moest ik deze allemaa

  2. Indrukwekkend ! Moest ik deze allemaal gelezen hebben in 1 zomer, zou ik ook geen tijd meer hebben om te bloggen. 😉

  3. madameblogt

    Wat een serie boeken! Blij dat je van zoveel titels genoten heb.

  4. Zie je wel dat je er weer door komt! Ik denk dat je je heel gelukkig moet voelen vanbinnen.

  5. @Daniel
    En of ik mij gelukkig voel! 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s