Als het jeukt mag je niet altijd krabben…

Ik geef toe, het is geen leuke foto maar het is er wel een van mijn rechtervoet…Ik vertel er maar onmiddellijk bij dat dit fenomeen – STROPHULUS – zich niet beperkt heeft dat dat ene lichaamsdeel, maar zich uitgebreid heeft over mijn onderste ledematen, binnenkant van de dijen, liesstreek en buik, en ik heb de indruk dat het ‘rode en vreselijk jeukende gevaar’ nog hogerop wil! Uiteraard ben ik naar de dokter geweest want ik word gek van de jeuk, ik rij de muren op, ik zou willen krabben tot het bloedt. Kortom, ik zou een ongeluk kunnen doen!!

Het gekste van al is dat ‘strophulus’ meestal voorkomt bij ‘jonge kinderen en baby’s; waarop ik doodnuchter tegen de dokter zei dat ik al lang geen baby meer ben 🙄
FACT: Strophulus is een hardnekkige allergische reactie op insectensteken, het kan ook voedselallergie zijn maar in mijn geval kan het niet want daar heb ik nog nooit last van gehad… Muggen, het kan, maar er zijn te veel onstekingshaarden en ook op plaatsen waar muggen helemaal niet graag komen, volgens de arts! Vlooienbeten zijn het ook niet want wij hebben geen huisdieren en het patroon van de steken/beten stemt niet overeen met vlooienbeten…

Nu weet ik het helemaal niet meer…Op internet heb ik wel gelezen dat één steek/beet zich kan uitbreiden en dat kan ik wel geloven. Om het zo te zeggen: het ene moment heb ik op een bepaalde plaats 3 vlekken/bulten/blaasjes en enkele uren erna zijn het er 5 of 6 of méér, en bij God, ik heb er nog geen enkele opengekrabd. Want dan pas is het hek van de dam!

In eerste instantie dacht ik aan ‘netelroos’, want een tiental dagen geleden moest ik een gastroscopie ondergaan met resultaat: maagbreuk met reflux, onstoken slokdarm en daarbovenop een zweer. Volgens de arts medicijnen ‘ad vitam’. Die medicijnen kunnen ook ‘netelroos’ als bijwerking hebben; maar dat is het stellig niet! Alleen ben ik wat licht in mijn hoofd en ik slaap fantastisch goed 😉

Nu, voor die ‘strophulus’ moet ik ‘Cetirizine’ nemen, een middel dat ook wordt aangewend bij hooikoorst en dergelijke toestanden; alleen wordt je daar moe van! Ook dat nog… Straks moet ik een preparaat afhalen bij de apotheker, een lotion die ik 3-maal daags moet aanbrengen en dat is tegen de jeuk. Lieve mensen, ik hoop dat het helpt want het is niet uit te houden!!

Als klap op de vuurpijl: volgens de arts is het een hardnekkige kwaal om te genezen…

Advertenties

31 reacties

Opgeslagen onder Actueel, Leven

31 Reacties op “Als het jeukt mag je niet altijd krabben…

 1. moekemicheline

  Annemie, ik leef met je mee. En dan nog weten dat het lang kan duren 😦

 2. Arme jij ! Alsof je maagproblemen niet genoeg zijn, ook nog dit erbij. Dat je er kan afblijven : respect ! Ik zou geen vel meer over hebben, vrees ik.

 3. aie, dat ziet er bijzonder onaangenaam uit. goeie moed.

 4. Menck

  Ik gok op mijten, waarbij mijn gok zo goed als aan zekerheid grenst. Ik heb er ook vaak last van. De symptomen zijn dezelfde als die bij jou.
  Mijten tref je aan op gras, kruiden, planten en struikgewas. Ze hechten zich meestal op de enkels en op de benen als men met blote benen buiten heeft gelopen. Ze geven de voorkeur aan een warme, vochtige omgeving en nestelen zich in lichaamplooien of op plaatsen waar de kleding strak zit.
  Calamine-lotion helpt tegen de jeuk, een cortisonezalf tegen de bestrijding van de plekken. Beter is het natuurlijk te voorkomen dat je gebeten wordt. Dat kan door je benen met een insectewerend middel in te wrijven of door een lange broek en sokken te dragen. Hetgeen ik overigens, ook in volle zomer, altijd doe als ik tuinier. Ik ben de mijtenbeten – en de wekenlange jeuk achteraf – grondig beu.

  • ...

   Mhhh ik heb ook last van kleine bultjes op mn voeten en voorak bovenbenen.. Eerst waren er twee bultjes ongeveer op mn benen, maar uiteindelijk werden het er veel meer. Het zit ook op mn buik maar niet zo erg als op mn been. Mn kat heeft vlooien ik weet niet of het daar iets mee te maken heeft ?

 5. madameblogt

  Wowow! Dat lijkt op iets mijn mijnheer onlangs gehad heeft. De dokter noemde het “een” allergie. De medicatie werkte binnen de week. Ik hoop voor jou dat het zoiets is. Dan ben je er rap vanaf.

 6. Dat ziet er erg jeukend uit! Nooit eerder gezien.
  Die maagzweer met maagbreuk en slokdarmontsteking is mij niet onbekend. De zuurremmers die ik de rest van mijn leven moet slikken bezorgen mij ook slaap. Volgens de dokter omdat nu mijn vertering beter werkt.
  Ik wens je een snelle beterschap!

 7. Annemie

  @moekemicheline
  Een goede oefening in geduld 😉

  @micheleeuw
  Een maagbreuk kan niet meer genezen maar je gaat er ook niet van dood! En dat ik niet krab doe ik héél bewust omdat ik nu al weet dat elke beet/steek een litteken zal zijn en blijven – mijn huid geneest héél moeilijk. En als ik krab gaat het zeker nooit meer weg!

  @ingelien
  Bedankt! 🙂

  @cursief huigje
  Dat komt heus wel in orde…

  @bart
  Het is ook niet mooi hoor! En dat is maar mijn ene voet…dan heb je de rest nog niet gezien maar het goede fatsoen laat dat niet toe!

  @Menck
  Misschien heb je wel gelijk – ik weet het niet! Ik reageer ook al ontzettend op mugge-en mierensteken en voor een wespensteek moet ik stante pede naar de dokter…. Maar zoals nu heb ik het echt nog nooit voorgehad! Het is afstotelijk. Alleen maar hopen dat de medicijnen hun werk naar behoren zullen doen!

  @madame
  Het is een ‘allergische reactie’… Volgens de dokter krijgen veel jonge kinderen dat in de lente/zomer, als ze voor het eerst weer buiten of in de zandbak gaan spelen.

  @zeezicht
  Het jeukt vreselijk maar ik zal het overleven; net zoals die maagbreuk. Dat is ook een kwaal voor de rest van ons leven hé. Enkele regeltjes in acht nemen en regelmatig op controle gaan i.e. gastroscopie

  @allen
  Bedankt voor het medeleven, de goede raad en de bemoedigende woorden.

 8. chelone

  Ik wil je niet ontmoedigen maar zulk soort beten kunnen langer dan een week voor vreselijke jeuk zorgen. (vooral ’s nachts als je lichaam warm is)
  Vooral veel smeren en proberen af te blijven.

 9. Hey, dit lijkt verdacht veel op de uitslag waar mijn jongste zoon heel de grote vakantie mee gesukkeld heeft. ‘Strophulus’ dus, dat ga ik eens verder uitspitten. Mijn niet zo bijster slimme huisarts hield het op ‘onsteking van de haarzakjes’, maar daar hecht ik intussen al lang geen geloof meer aan 😛

 10. Cetirizine (hetzelfde als Zyrtec) helpt wel bij allergische reacties… Een aantal dagen de bijhorende slaperigheid erbij nemen, en hopelijk verbetert die verdomse jeuk vlug.

 11. Eey, ik heb een soortgelijke foto ooit geplaatst, maar de kwaal was niet zo hardnekkig. Voorspoedige ontstrophulus!

 12. claudia

  Hoe gaat het ondertussen met de rode vlekjes en de jeuk??
  Wel raar dat het van beneden naar boven kruipt die vlekjes…
  netelroos komt meestal op bepaalde lichaamsdelen verspreid voor.
  En een voedselallergie…tja, dat kan je wel krijgen met ouder worden; Zelf heb ik lactose-intolerantie pas gekregen toen ik al 40 was…
  ik hoop voor jou dat het vlug weg is!

 13. Laurent

  Ik denk dat ik net hetzelfde probleem heb sinds een dag of drie, ik was juist het internet aan het afspeuren om te weten wat het is en toen kwam ik op jouw site terecht en ik denk dat het hetzelfde is. Dit is dan ook de reden dat ik nog zo laat op ben want de jeuk is niet te hoduen nu en zolang ik met iets anders bezig ben dan vergeet ik de jeuk wel min of meer.

  Het is blijkbaar niet iets dat vanzelf zal overgaan, dus ik denk dat ik best eens mijn huisarts een bezoekje breng.

  @ Chelone
  Ik had er nog niet bij stilgestaan dat het s’nachts meer jeukt, maar je hebt wel groot gelijk, amai 😦

 14. @Laurent
  Misschien kan je het beste naar de huisarts gaan! Het is vervelend, ambetant en in jouw geval komt er nog slapeloosheid bij. Daar heb ik geen last van omdat ik door mijn maagproblemen medicijnen moet nemen die mij ‘moe’ maken vooral dan in combinatie met wat ik moet nemen voor die beten/steken waarop allergische reactie…
  We zijn nu 2 weken verder, ik had ondertussen dagelijks nog enkele plekken erbij maar nu moet ik zeggen dat het goed gaat. De uitslag verdwijnt stilletjesaan, de jeuk is bijna onbestaand tenzij er een nieuwe vlek of wat je het ook moet noemen optreedt, maar de laatste dagen toch niet meer! Dus, ik klaag niet, ik krab niet (want elk opengekrabte vlek betekent bij mij een litteken).
  Een goede raad: ga naar de arts, want het is duidelijk een allergische reactie, maar veel kans dat de arts ook niet weet waarop! Dat is juist het probleem… Hij kan wel iets voorschrijven om de jeuk te verlichten… Vooral niet krabben!
  Groetjes,
  Annemie

 15. Is het nu over? Ik heb ook sinds een aantal weken rode jeukende vlekken op vooral benen en een paar op de armen. Sinds ik ben beginnen buiten te werken…eerst dacht ik muggenbeten , maar die blijven nooit langer dan een paar uur ….deze vlekken heb ik reeds 2 weken en er komen er geregeld bij …. soms verminderen ze in jeuk….en denk je dat ze spoedig zullen verdwijnen .. om daarna wakker te worden van de jeuk en vast te stellen dat ze der nog steeds zijn….. nog nooit gehad in mijn hele leven (en ik ben al 50)

 16. @Johan
  Sedert september heb ik geen zware aanvallen – zoals hierboven vermeld – meer gehad; wel regelmatig enkele beten/steken (wat het ook moge zijn!. Gedurende de winter had ik er eigenlijk praktisch geen last van maar de laatste weken is het weer herbegonnen. Ik heb voor het ogenblik een tiental jeukende plekken. En ik werk niet in de tuin. Het is maar sedert twee jaar dat ik daar last van heb en ik ben nog enkele jaartjes ouder dan jij…

 17. Moreno

  Het kan een schimmel infectie zijn dat veroorzaakt veel problemen in de huid waardoor je weerstand laag blijft. Als het vermenigvuldigd en er niet snel aan werkt kan het een Chronische candida infectie worden dan blijven er schimmels produceren in je lichaam.

  Ik zit er nu al 3 jaar mee aan het vechten al die huidproblemen het is al een stuk minder dan de eerste twee jaren.
  Enigste advies wat ik je kan geven probeer het te wassen met Betadine-shampoo voor wondjes en schimmels (niet teveel) was je handen afentoe met Biotex handwasmiddel. gebruik je medicatie van de dokter op tijden dat het erg word. veel water drinken zuivert je huid maar haalt je problemen niet weg! Vaak douchen en extra hygiënisch zijn is je beste vriend!

  Meer is er niet aan te doen eventueel kan God misschien nog een wonder voor je verrichten. (werkt tegen je weerstand en bevorderd je immuunsysteem wat meestal leid tot genezing.)

 18. Caroline

  Moet even kwijt dat wanneer je last hebt van je maag, slokdarm, maagzuur etc. je cayennepeper capsules kunt gaan gebruiken. Dit supermiddel is weinig bekend, info vindt je op http://www.cayennepepperinfo.com. Mijn moeder en zus hebben jarenlang remmers geslikt en nu dus niet meer (oorzaak is o.a. breuk in middenrif). Die maagzuurremmers zorgen er op den duur voor dat je lichaam geen Vit B12 meer aanmaakt, hetzelfde geldt voor mensen die veel pijnstillers slikken (B12 is een van de ‘grotere’ vitaminen en wordt in je maag/ingewanden aangemaakt) er is een vereniging voor patiënten die dit tekort hebben. Het blijkt dat dit pas na 3 tot 6 jaar klachten begint te geven! Check mijn verhaal op ’t net. Als het aan de farmaceutische industrie ligt eten we allemaal levenslang pillen geloof ik.
  Succes!

 19. Pam

  Beste Annemie,
  Ik weet dat je blogitem van enkele jaren geleden dateert, maar sinds ik zelf al maanden sukkel met identiek dezelfde symptomen, kon ik niet nalaten te reageren. Ik ben al paar maal naar een dermatologe geweest, en die weet geen raad met mijn probleem. Ze beweert dat ik gewoon vlooienbeten heb, terwijl de pabels (rode, jeukende blaasjes) gewoon overdag, aan mijn bureau of rijdend in de wagen opkomen. Ze heeft een punctie genomen en volgens het labo zijn het inderdaad vlooienbeten of allergische reactie op de processierups… begot, ik woon zelfs niet in een gebied waar die voorkomen…
  Ze heeft me nu Medrol voorgeschreven, een cortizonepil.. Ik weiger die echter in te nemen wegens de neveneffecten! Ik smeer al maanden fucicort of daktakort en neem zirtec, een soort antihestaminicum en.. ik krab mezelf kapot. Grenst bijna aan automutulatie, maar ik word gewoon gek van die jeuk!!!!! Tot huilens toe, zeer frustrerend en vooral lelijk.. Ik ben blij met mijn begrijpende partner, maar het tast wel mijn zelfbeeld aan. Het is alsof ik brandende sigaretten op mijn huid heb gedooft. Vorig jaar had ik hier ook al last van, maar in mindere mate en het duurde maar een acht-tal weken, nu zijn we al 4 maanden aan het strijden tegen God-weet-wat.. Ik heb intussen al uren gesurft op het net en ik ben ervan overtuigd dat ik strophulus heb, maar mijn dermatologe blijft sceptisch, ik ben toch geen kind meer (mss gewoon een uitzondering?)! Mss doet ze nog eens een punctie (dank je wel voor dat extra litteken!), of mss nog eens een bloedonderzoekje, of neem toch maar die cortizone, of weet je wat: ik reken nog eens 50€ aan en kom over 4 weken nog eens terug..
  Ik klink heel sarcastisch, maar na maanden pijn ben ik ergens ten einde raad aan het worden..
  Ik wou dit gewoon eens ergens kwijt, bedankt alvast dat ik dit hier eens mocht doen..
  Met heel vriendelijke groeten
  Pam

 20. nikita

  Heehee
  ik heb sinds twee dagen last van soort gelijken bultjes/vlekjes
  het begon eerst met een aantal bultjes op mn arm en bovenbenen en ik dacht dat gaat wel over het zal wel ff geiiriteerd zijn door wat dan ook maar de volgende dag dat ik wakker werd zat ik opeens helemaal onder en waren de bultjes ook roder geworden :O ! t jeukte een klein beetje maar, maar niet echt storend en alleen in mn nek jeukte het. Ik ben toen naar de huisarts geweest en die zei dat het door alles kan komen en dat het waarschijnlijk na paar dagen wel weg zou zijn en dat die me een recept kon voorschrijven een creme of pillen om de jeuk te verminderen (van die pillen zou ik ook duf worden zei hij) maar dit heb ik niet aangenomen omdat het tog niet zo jeukte. De dag daarna (vandaag) is t nog erger geworden en het jeukt nu echt vollop !!
  ik word er echt gek van mn voeten, hele benen, armen, onderrug, nek, bij mn ogen en zelfs nu ook op mn oren zitten van die bultjes/vlekjes !
  Het lijkt net alsof ik in aanraking ben gekomen met brandnetels zo ziet het eruit maar dat is het niet. Ik zat zelf te denken aan dat ik misschien allergisch ben geworden door bepaalt voedsel, want je lichaam veranderd om de 5/6 jaar en dan kan je ineens allergisch voor iets worden had ik gehoord.
  Maar nu ik dit lees komt het misschien wel door een bepaald insect.
  Bij mij is het dezelfde soort jeuk als dat je een muggenbult hebt alleen dan over bijna mn hele lichaam & het lijkt alsof het van een brandnetel komt heb jij dat ook ?
  gr. nikita

 21. sofie

  hey
  ik heb het ook op mijn rug zo’n beten.
  we hebben nr de huidspecialist gebeld en die is pas volgende week vrij dus weet ik nog altijd niet wat het is het jeukt enorm en en staan zo’n bruin klein puntje op maar bij mij zijn het wel beten in groepjes van vier dus ik weet echt nie wat te doen ik heb heek veel info gezocht op het internet mr ik ben niet zeker of het dat wel is maar ja
  we komen er zel uit he
  als je tips hebt om de jeuk te verminderen wil je dat dan doorsturen naar mijn e-mail adres
  dank u wel
  p.s ik ben nu 14 jaar

 22. Andrea Klomp

  Hallo, sinds gisteren heb ik last van jeukende bultjes op mijn voeten.
  nooit gehad, heel vervelend. Ik ben aan het speuren gegaan op het internet en kwam toen op netelroos, maar als ik die plaatjes ervan bekijk is het dat niet want ik het rode bultjes en als ik krab worden ze wit en blijven dat een poosje en ik heb geen schilfers erbij. Ze lijken op muggenbulten maar dan een heleboel bij elkaar. en het lijkt of het steeds erger wordt. De enige reactie die ik ooit het vertoond was op een steekvlieg, toen kreeg ik een plek van ongeveer 7 cm bij 10 cm groot en enorm dik en er kwam vocht uit. verder ben ik nog nooit ergens allergisch voor gewest.
  Bedankt dat ik dit op mocht schrijven..
  Hartelijke Groeten Andrea

 23. Erik

  Hallo,

  Ik ben van het weekend slachtoffer geworden van de haartjes van de processierups. Man, ik wist niet wat er gebeurde, en na veel zoeken ben ik er 99,9% zeker van dat dit het probleem is.
  De dermatoloog zei dat het muggenbeten zijn, onzin, want ik heb geen mug gezien, en het zijn meer dan 35 plekjes op mn rechterarm. Ook een paar in mn nek en een enkele op mn linkerarm.
  Eerste dag denk je inderdaad muggenbulten. Wel wat veel ,maar zo ziet het er uit. Dag 2 komen er vochtblaasjes op, en gaat het jeuken als de pest.
  Ik heb er verkoelende zalf opgesmeerd, en heb mn armen en lichaam heel goed afgespoeld. Bij het douchen (warm water) werd het jeuken wel heel erg.
  Ik ben nu op de 3e dag beland, en het lijkt al ietsje te minderen.
  Van de huisarts heb ik Tavegyl gekregen, alhoewel ik niet het idee heb dat dat werkt.
  Het is heel raar om te zien, en de blaasjes kunnen zich nog ietsje verspreiden, omdat de microscopisch kleine haartjes nog op je lichaam zitten.
  Daarom goed wassen, en eventueel met plakband verwijderen.

  Ik hoop dat men hier iets mee kan.

  PS: PAS OP met verblijven onder eikenbomen die besmet zijn met deze rups. Dit is echt heel vervelend als je het krijgt. Overigens niet iedereen heeft er last van.

  Groetjes,

  Erik.

 24. Verbruggen

  Niet verder zoeken mensen, processierupsen, heb vorig jaar na 3 zirtec binnen de 8 uur, 1 injectie op de spoed 1u30 s’nachts en uiteindelijk om 8 uur in de ochtend opgenomen in het ziekenhuis, aan de baxter met cortisonen en andere rommel. Uiteindelijk ben ik de avond van de volgende dag in slaap gevallen om 1u30, dus de derde dag reeds na de besmetting. Op zondagavond hebben ze mij om 18 uur een spuit gegeven om te slapen. Kan je voorstellen dat je na 48 uur en na dergelijke spuit nog 7 1/2 wakker blijft. Bijgevolg heeft het nog 10 dagen gejeukt maar in mindere maten.
  Dit jaar heb ik al 3 aanvallen gehad, gisteren en vandaag de laatste en ik had uit voorzorg een schildersoveral met kap aangetrokken om het gras af te rijden, het gaat overal door. Nu neem ik Medrol, een paardenmiddel.
  De processierups is een echte plaag geworden, de haren vliegen kilometers ver en blijven 5 jaar toxis.

 25. peter Visser

  Mijn hemel, ik heb sinds vier dagen nu ook bultjes bijna overal, behalve mijn onderarmen, onderbenen, en hoofd, woon in IJmuiden maar zo laat in het seizoen nog last van beten? processierups ook al hier? nee toch? of toch een allergie? virus??? jeuk valt gelukkig (nog) mee, inmiddels aan het wachten op de gebruikelijke onderzoeken en zit aan de prednison en tavegil, baal als een stekker! hou jullie op de hoogte wat het zijn kan.

  mvg Peter

 26. Taelman

  Ik ben blij deze blog te hebben gevonden, sedert jaren heb ik jeukte en moet ik krabben, aan mijn armen ,benen en nog enkele intieme plaatsen ,ik viond dit vreselijk en is niet mooi om te zien.Ik ben reeds naar 3 huidsartsen geweest ,maar niets helpt.

 27. Linda

  lijkt op hoe het bij mij begoen aleen heb ik er krentenbaard bij gekregen op benen voeten en dit is onstoken huisarts had 2 weken lang niet door wat het was dus heb ik gezegd ik wil naar een dermatoloog daar was ik vrijdag antibiotica kuur en zalf en een kweekje maar deze week er weer heen veel pijn omdat ik wel krabte :S wij hebben huisdieren maar die hebben geen enkele vlo muggen betenn leek me bij mij ook sterk en vlooien beten herken ik maar ja mn pijn is nog nie weg in mn voet hoop dat het bij jou goed genezen is inmiddels ik hoop dat ik er snel vanaf ben tis een helse pijn :S veel liefs lin

 28. marthy

  Ik kreeg het vande maagzuurremmers.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s