De kathedraal – Ken Follett

Een tijdloos verhaal van hartstocht en idealisme, het verhaal van mannen en vrouwen wier leven in het teken staat van een kathedraal in wording.

De plaats is Engeland in de twaalfde eeuw, een tijd van burgeroorlog, honger, godsdiensttwisten en voortdurende strijd om de troon. En een tijd waarin menselijke aspiraties tot in de hemel reiken.

Wanneer meesterbouwer Tom met zijn hongerende gezin aanklopt bij abt Philip van het klooster van Kingsbridge beschouwt Philip dit als een teken van de hemel.

Philip en Tom koesteren dezelfde droom: de bouw van een kathedraal van eeuwige schoonheid. De verwezenlijking van die droom zal veertig jaar vergen.

Spelingen van het lot en de natuur stagneren de bouw voortdurend. Bovendien hebben een ambitieuze bisschop, ten prooi aan goddeloze jaloezie, en een gewetenloze edelman, een pact gesloten om Philip ten val te brengen. Maar idealisme is even moeilijk uit te roeien als afgunst en steen voor steen, in zweet gedrenkt, verrijst een schitterend bouwwerk dat de eeuwen zal trotseren. (Tekst op de achterflap)

Persoonlijke mening

Het was een kanjer om te lezen, welgeteld 1005 pagina’s. Ik ben er goed 3 weken zoet mee geweest, maar er waren wel enkele lectuurloze dagen bij…

De schrijver heeft weinig aan het toeval overgelaten en zich goed laten bijstaan door historici bekend met de Middeleeuwen en in het bijzonder met de bouwmethoden in die tijd. Een kathedraal bouwen kan je immers niet vergelijken met het optrekken van middeleeuwse houten of stenen huizen of stevige vestingen.

Follett geeft in zijn boek een volgens mij accuraat verslag van het reilen en zeilen in het middeleeuwse feodale systeem en alles wat er bijkomt met oog voor detail en authenticiteit.

Ik moet toegeven dat er soms langdradige passages waren, een te lang uitgesponnen gevecht, liefdescène en/of verkrachting. Maar dat nam ik er graag bij vooral omdat hij zijn hoofdpersonages zo mooi beschrijft – mensen van vlees en bloed die je bijblijven. You love them or you hate them!

Volgens mijn bescheiden mening is dit een groots en menselijk epos van formaat. Het mag dan misschien 10 jaar geleden geschreven zijn – de inhoud van het boek is een universeel gegeven!

Met dank aan Moekemicheline voor de leestip.

Roosvenster kathedraal St. Denis (Frankrijk) waarvan sprake in het boek

Roosvenster kathedraal St. Denis (Frankrijk) waarvan sprake in het boek

De oorspronkelijke titel luidt: The Pillars of Earth.

Er is ook een vervolgverhaal dat los ervan kan gelezen worden: World without End (Brug naar de hemel) gesitueerd in Kingsbridge (fictieve stad) in de 14de eeuw.

Wie er meer wil over lezen kan hier terecht

Advertenties

5 reacties

Opgeslagen onder Boeken, Engelstalige literatuur, Geschiedenis

5 Reacties op “De kathedraal – Ken Follett

 1. moekemicheline

  Ik ben het volledig met je eens dat er soms langdradige stukken tussen zitten.
  Het is wel een van de weinige boeken waar ik uuuuuren achtereen kon in lezen. Ik heb het dan ook in een kleine week uitgelezen 😀

 2. Stef Flater

  Lang geleden dat ik dat boek las. Toen las ik nog redelijk veel boeken. Ja, af en toe zijn er wat langdradige stukken maar ik vond vooral één verkrachtingscene net iet teveel – niet echt passen in het verhaal ook al was het bedoeld om het karakter van dat personage wat meer te benadrukken. Het vervolg heb ik nog niet gelezen.

 3. nel

  Annemie is duidelijk weer aan het lezen geslagen! Deze tip noteer ik alvast, ik lees graag historische romans.
  Maar ik moet spijtig genoeg bekennen dat tegenwoordig de leesconcentratie het laat afweten, van mijn stapeltje zomerboeken heb ik er amper 2 gelezen…

 4. Met het werk en de vele series en dvd’s die we volgen, kan er helaas geen boek meer bij. Maar eens, eens zal ik tijd vinden om opnieuw te lezen. Dan lees ik zeker deze. Bedankt voor de tip !

 5. Ik had het boek (weliswaar een uitgave met als titel ‘de pilaren der aarde’) hier al een paar weken liggen uit de bib, toen ik dit stukje las. Intussen heb ik het boek ter hand genomen, en probeer er af en toe in te lezen… Veel tijd heb ik helaas niet, dus ik zal mijn uitleentermijn wel moeten verlengen, ondanks het feit dat ik behoorlijk snel lees

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s