Gelezen…

De wraak van Baudelaire – Bob Van Laerhoven

Parijs, september 1870. De eerste Pruisische obussen treffen de stad. De arbeiders creperen van de honger. De adel zoekt zijn toevlucht in orgieën en séances. Artiesten klagen de dreigende burgeroorlog in Frankrijk aan en roepen op om verenigd tegen de Pruisische ‘pinhelmen’ te strijden. De Parijzenaars zitten als ratten in de val, maar worden gefascineerd door een reeks dramatische misdaden die hen de oorlogsrealiteit doet vergeten.
 
Commissaris Lefèvre, een oudgediende van het Frans-Algerijnse conflict die de trauma’s van die wrede woestijnoorlog in zich meedraagt, moet de bizarre moorden oplossen. Op elk lijk worden versregels uit de omstreden bundel De bloemen van het Kwaad van de pas gestorven Charles Baudelaire gevonden.
 
Lefèvre komt op het spoor van een duivels complot dat zich vertakt tot het hof van Napoleon III zelf. Dat houdt commissaris Lefèvre niet tegen, tot zijn onderzoek hem leert dat het kwaad overal is. Ook in hemzelf. (Tekst op de achterflap)

Persoonlijke mening: Het was mijn eerste kennismaking met Van Laerhoven (via Sietobesoft). Dat hij kan schrijven staat buiten kijf en hij is bovendien niet meer aan zijn roefstuk toe. Met deze roman heeft  wel de Hercule Poirotprijs 2007 gewonnen. Om die tijdsperiode te beschrijven heeft hij goede research gedaan en de sfeer weet hij plastisch te beschrijven. Enkele zaken stoorden mij (maar dat is dan héél persoonlijk) zoals enkele lang uitgesmeerde erotische scènes, het in het verhaal verwerken van een ‘zogenaamde’ tweelingzus van Baudelaire die voor de buitenwereld werd verborgen gehouden en Henri Toulouse (Lautrec) die helemaal niet waarheidsgetrouw is weergegeven…maar dat is het voorrecht van de auteur dat hij een loopje mag/kan nemen met de waarheid!

***********

De rustige kust – Alex Barclay

‘Niets is wat het lijkt’ (ondertitel)

Na een dramatisch afgelopen ontvoeringszaak gaat de New Yorkse rechercheur Joe Lucchesi langdurig met verlof. Hij vertrekt met zijn vrouw Anna, en hun 16-jarige zoon Shaun voor een jaar naar een klein dorpje in Ierland waar Anna, binnenhuisarchitecte, een oude vuurtoren gaat opknappen. Ze voelen er zich al gauw helemaal thuis, zelfs zoon Shaun, die verliefd wordt op Katie, een leuk Iers meisje van school. Maar als Katie verdwijnt en later dood in de bossen achter de vuurtoren wordt gevonden, valt de verdenking op de Lucchesi’s en verandert hun leven in een nachtmerrie. Het dorp keert zich tegen hen. Lucchesi gaat op onderzoek uit en ontdekt dat ook Anna en Shaun geheimen hebben.

In een tweede verhaallijn sluiten twee tienerjongens in 1985 in Texas een bondgenootschap dat verstrekkende gevolgen zal hebben. Heel spannende, goed geschreven en gecomponeerde psychologische thriller met interessante hoofdpersonen, een goed plot met mooie, onverwachte wendingen, waarin de twee verhaallijnen uiteindelijk mooi in elkaar grijpen. (Bibliohteekrecensie)

Persoonlijke mening: Zeker een geslaagde debuutroman – een literaire thriller. Niet aan te raden voor ‘gevoelige zielen’… 😉

 

1 reactie

Opgeslagen onder Boeken, Engelstalige literatuur, Geschiedenis, Literatuurprijzen, Nederlandse literatuur

Een Reactie op “Gelezen…

  1. Jij je boeken, ik films & series … Zo blijven we bezig, hé.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s