Het zesde klaaglied – William Brodrick

zesde-klaaglied1Een klooster biedt asiel aan een vermeende oorlogsmisdadiger. Pater Anselmus, voor zijn intreden jurist, raakt betrokken bij het onderzoek. Hij ontdekt dat de Kerk een rol heeft gespeeld bij de vlucht van de nazi naar Engeland.

Tegelijkertijd besluit Agnes, overlevende van concentratiekampen en nu stervend, haar geheimen aan haar kleindochter Lucy toe te vertrouwen. Zij was lid van een groep die joodse kinderen in veiligheid bracht. Door verraad is de groep opgerold en zijn de leden weggevoerd naar kampen.

Terwijl Anselmus steeds achter de feiten aanloopt en door gebrek aan volledig overzicht verkeerde conclusies trekt, volgt een rechtszaak tegen de ex-nazi. Het feit dat hij een kind gered heeft, spreekt in zijn voordeel. De afloop blijkt echter heel verrassend te zijn.

Dit opmerkelijke debuut van een ex-monnik die jurist werd, verrast de lezer steeds opnieuw. Verkeerde interpretaties van slachtoffers hebben grote gevolgen voor henzelf en hun kinderen. Een boeiend, spannend verhaal, dat ontroert door de realistische beschrijvingen van emoties en ervaringen. Beslist een aanrader! (Bibliotheekrecensie)

Het verhaal van Agnes is gebaseerd op de ervaringen van Brodricks moeder, die in de Tweede Wereldoorlog joodse kinderen Nederland uit smokkelde. Zij was de enige van haar Amsterdamse verzetgroep die de oorlog overleefde. (Zijflap)

Persoonlijke mening: Dit is een van de mooiste en beste boeken die ik in de loop van dit jaar gelezen heb. In deze roman zijn geschiedenis en fictie kunstig verweven. Historische achtergrond: Parijs onder de Duitse bezetting tijdens WOII en het Vichy-regime met de massale deportatie van Franse joden. Het heden speelt zich af in Engeland, deels in Londen en deels in een abdij. Lezen…

Advertenties

3 reacties

Opgeslagen onder Boeken, Engelstalige literatuur, Geschiedenis

3 Reacties op “Het zesde klaaglied – William Brodrick

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s